Mértékegységek

Az arany súlyát nemzetközileg „Troy unciában” adják meg (1 Troy uncia = 31,1035 gramm), bár a „Troy” szót gyakran elhagyják és nem írják le. Korábban többféle uncia egység is volt használatban, melyek közül a Troy uncia maradt fenn napjainkig, ezért maradhat el előle az eredetjelző. A Troy megnevezés Troyes, franciaországi városra utal, amely jelentős kereskedelmi központ volt a középkorban A Troy uncia az arany 100 %-os tisztaságára vonatkozik. A szaknyelvben ezt nevezik tisztaságnak, vagy finomságnak. A finomság a tiszta nemesfém részarányát adja meg az össztömegben, ezredrészben számítva. Azaz a 999 ezrelék finomság azt jelenti, hogy 1000 egységnyi össztömegben 999 egységnyi a színarany, azaz a színsúly. A mai korszerű finomítási eljárásokkal 999,9 ezrelék – „négy kilences” – sőt van a piacon „öt kilences” tisztaság is elérhető.

Korábban a hagyományos mértékegységnek számító karátban adták meg a tisztaságot, ami 24 fokozatot különböztetett meg, ami ma már nem elegendő a pontos finomság kifejezésére. A karát az arany ékszer színarany tartalmának jelölésére szolgál. A színarany (24 karát) túlságosan lágy ahhoz, hogy hosszútávon viselhető legyen. Ezért, hogy keményebbé s egyben ellenállóbbá is tegyék, a színaranyhoz meghatározott százalékban más fémeket adnak.

Ennek aránya határozza meg azt, hogy hány karátos az arany:

Ezredrész Színaranytartalom (%) karát
999 99,9 24
916 91,6 22
900 90,0 21,6
750 75,0 18
585 58,5 14
375 37,5 9
333 33,3 8

Az arany és az ezüst kiemelkedő tulajdonságai

tetszés szerint felosztható szállítható belső értékkel bír
tetszés szerint összeadható luxustárgy magas az egységnyi értéke
egyenletes minőségű nem lehet előállítani világszerte ismert
tartós nem sokszorozható világszerte elfogadott
szemre tetszetős viszonylag ritka kölcsönnel terhelhető

A nemesfémek érintése kellemes, és szép ragyogásuk megörvendezteti a szemet.  A szépség és a ritkaság kombinációja – mindenekelőtt az arany esetében – súlyos tragédiákhoz is vezetett. A harc és a mohóság, a mind több arany birtoklása utáni vágy emberéletek sokaságát oltotta ki. Az arany világbirodalmakat hozott létre, a hiánya pedig összeomlást eredményezett.

Be the first to review “Mértékegységek”